Autóbérlés kedvezményesen online

Időjárás

Larnaca időjárása – Ciprus időjárás

Ciprus a mediterrán éghajlati övben fekszik, melyet elsősorban a hosszú, meleg száraz nyarak (májustól-október közepéig) és rövid, enyhe telek (decembertől-februárig) jellemeznek. A tavasz és az ősz csak nagyon rövid ideig tart a szigeten.

Larnaca kikőtője

Larnaca kikőtője – Fotó: Pixabay

Áprilistól már kellemes az idő, bár az esték még hűvösek lehetnek. Június, július és augusztus a legmelegebb hónapok – július számít a legmelegebbnek. Kellemes tengeri szél „hűti” a forró nyári levegőt a ciprusi partokon.

A tél nagyon enyhe, még decemberben és januárban is 6 órát süt átlagosan a Nap. Eső néha esik a téli hónapokban, a Troodos-hegységben pedig hó is hullhat, amely még síelésre is alkalmas. Fagy is csak a hegyekben fordulhat elő, amelyeknek éghajlata kontinentális.

A sziget átlaghőmérséklete 19.2 °C fok. Átlagosan egy évben 3362 órát süt a Nap Cipruson. Kellemes éghajlata miatt szinte egész évben látogatható.

Míg a késő őszi, téli és tavaszi hónapokban túrázhatunk, addig nyáron elsősorban a tengerparton és Ciprus csodálatos strandjain múlathatjuk időnket.

Nézzük meg, hogy milyen Larnaca időjárása a különböző hónapokban:

Larnaca januári időjárás: januárban beköszönt az igazi hűvös, esős tél Larnacába is. A hőmérséklet nem megy fel 16-17 fok fölé, éjjel pedig 6-7 fok van, ami ugye nem túl meleg. Január az egyik legesősebb és leghidegebb téli hónap Cipruson, de néha megkegyelmez az időjárás és szép napsütéses idő van.

Szerencsére Larnaca – ciprusi viszonylatban – egy nagy város, így még télen is lehet várost nézni, múzeumokat látogatni vagy beülni egy hangulatos ciprusi kávézóba. Nem olyan kihalt üdülőváros télen, mint például Ayia Napa vagy Protaras. Ha nem esik, akkor pedig kirándulni is tudunk Larnaca környékén.

Larnaca télen

Larnaca télen – Fotó: Pixabay

Larnaca februári időjárás: vannak olyan napok, amikor a februárban szinte tavaszias meleg van sok-sok napsütéssel, de olyan is előfordul, hogy szakad az eső. Nagyon szeszélyes tud lenni a februári időjárás Cipruson és Larnacában is.

Szerencsésebb napokon akár 18 fok is lehet, ez köztudottan a leghidegebb téli hónap Cipruson. Ezenkívül a legcsapadékosabb is, de mégsem hull annyi eső, mint például januárban, persze vannak kivételek.

Februárban a melegebb napokon tudunk kirándulni Larnacában és a város környékén, esősebb, hidegebb napokon maradnak a múzeumok, galériák és hangulatos ciprusi tavernák.

Larnaca márciusi időjárás: márciusban már kezd lassan melegedni a levegő hőmérséklete, persze azért még mindig ne számítsunk strandidőre. A hőmérséklet máriusban is csak 19-20 fok körül mozog a városban. Éjszaka pedig csak 9-10 fok van.

Kevesebb eső is esik márciusban, de azért még ilyenkor is lehet egy-két zápor. Legyen nálunk esernyő vagy széldzseki, ha kirándulni megyünk.

Larnaca április időjárás: áprilisban beköszönt a tavasz Larnacába is. 20-23 fokos április hőmérsékletekre számíthatunk és vannak, akik már a tengerben is megmártóznak, de ezek általában turisták. 🙂

Éjszaka még lemegy a hőmérő higanyszála 10-13 fokra és már nem hull olyan sok eső sem mint márciusban. Április vége fele szinte nyáriassá válik az idő. Larnaca környékén kirándulhatunk áprilisban, még minden szép zöld, nem úgy, mint a nyári hónapokban, amikor szinte minden zöld füves terület kiég a szigeten.

Tavasz Cipruson

Tavasz Cipruson – Fotó: Pixabay

Larnaca májusi időjárás: májusban változik az idő tavaszról nyárra. Sokan már májusban nyaralni jönnek Ciprusra. A medencék és a tenger hőmérséklete is egyre alkalmasabb lubickolásra. 🙂

A nappali hőmérséklet 24-27 fok között alakul, míg éjszaka 15 fok van. Kicsit szelesebb az idő, mint márciusban, főleg a parton. Az esős napok száma viszont jelentősen csökken, általában májusban csak 1-2 napot esik az eső.

Szerencsére még májusban is lehet kirándulni, a nappali hőmérséklet még nem túl magas, viszont már napozhatunk a parton.

Larnaca júniusi időjárás: megérkezik az “igazi” meleg, de még nem forró nyár Larnacába, Ciprusra. Ez már az igazi strandidő, amikor nyugodtan úszkálhatunk a tengerben. Már a tenger is 24 fokos és a nagyon sekély larnacai strandok vize még ennel magasabb is lehet.

Júniusban szinte már egyáltalán nem esik az eső, még záporoktól sem kell tartanunk. Ha kirándulni szeretnénk, akkor inkább azt a kora délelőtti órákra ütemezzük, mert később már túl meleg van hozzá. Inkább strandoljunk, napozzunk és búvárkodjunk.

Larnaca júliusi időjárás: ha június meleg volt, akkor július már a forró nyár kategóriába tartozik. A nappali hőmérséklet már 30-33 fok körül mozog, még szerencse, hogy a tenger felől fújó szél kicsit enyhíti ezt a hőséget. Sajnos a forróság általában magas páratartalommal is párosul Larnacában, ekkor a 30-33 fok sokkal többnek érződik.

Az éjszaka sem hoz sok enyhülést, mert ekkor általában 20-22 fok van. Az esti séták viszont nagyon kellemesek a larnacai tengerparti sétányon. A város apraja-nagyja ekkor “merészkedik” ki a szabadba, sok kisgyerek szaladgál a pálmafás sétányon. Esőtől egyáltalán nem kell tartani, 0% esélye van ilyenkor a hűsítő zápornak. 🙂

Larnaca nyáron

Larnaca nyáron – Fotó: Pixabay

Larnaca augusztusi időjárás: az augusztus legalább olyan forró és párás vagy még forróbb, mint a július. Ezt az időjárást már tényleg csak a strandokon lehet elviselni. Nem véletlen, hogy ekkor van a ciprusi szabadságolások ideje is, így rengetegen vannak a larnacai strandokon.

A nappali hőmérséklet 33 fok körül mozog, de a magas páratartalom miatt néha 40-nek érződik. Éjjel pedig 21-23 fok van.

Ez már tényleg nem kirándulóidő, inkább maradjunk a parton és úszkáljunk a hűsítő Földközi-tengerben, ami egyébként augusztusban már nem is olyan hűsítő.

Larnaca szeptemberi időjárás: nem kell tartanunk a hűvös időtől szeptemberben sem, hiszen a hőmérséklet még ilyenkor is 29-31 fok körül mozog. A tenger is még kellemes 26 fokos.

A larnacai strandok is csöndesebbé válnak, hiszen kezdődik az iskola. Nyugodtan relaxálhatunk a parton. Az esték is már csak 20-21 fokosak, sokkal kellemesebb, mint júliusban és augusztusban.  Igazából Cipruson a szeptember még a nyári hónapok közé sorolható, esetleg lehet 1-2 zápor ekkor már, de nagyon kicsi az esélye.

Larnaca októberi időjárás: megérkezik Ciprusra is az ősz, de ne a ködös, hideg őszi időre számítsunk, mert még ekkor is 27-29 fok van napközben. Az esték viszont már hűvösebbek, csak 16-18 fok van.

A Földközi-tenger vize is kicst hűvösebb már, csak 24 fokos, de még mindig lehet fürödni benne és a sekélyebb részeken ennél magasabb is lehet. Októberben lehet kirándulni és várost nézni Larnacában, mert már nincs olyan meleg.

Larnaca ősszel

Larnaca ősszel – Fotó: Pixabay

Larnaca novemberi időjárás: a novemberi hőmérséklet általában 22-24 fok körül mozog, tehát még ez is sokkal melegebb az otthoni novemberi időjárásnál. Az esték viszont már elég hűvösek, 13-14 fokosak.

Borkostólók és Larnaca környéki kirándulások ideje a november. Bejárhatjuk a várost, de hosszabb autós túrákra is indulhatunk.

Larnaca decemberi időjárás: decemberben hivatalosan is megkezdődik az enyhe, mediterrán tél. A nappalok hűvösebbek – 17-19 fok – de sok napsütésben is részünk lehet szerencsére. Az éjszakák sem túl melegek – 9-10 fokosak csak már.

Ekkor már 7 napot is esik az eső, de ezek általában nem összefüggő napok, mindig kisüt azért a nap; még decemberben is. Hóra ne számítsunk, csak a Troodos-hegységben.

Larnaca télen

Larnaca télen – Fotó: Pixabay