Autóbérlés kedvezményesen online

Látnivalók

Larnaca látnivalók

Larnaca számtalan történelmi emlékkel büszkélkedik, így tengerparti nyaralásunkat érdemes összekötni egy kis városnézéssel is. A legenda szerint Larnacát Kittim alapította, aki nem más, mint Noé dédunokája és a legrégebbi ciprusi város, mintegy 6000 éves. Érdekessége még, hogy alapításától kezdve ugyanazon a helyen létezik.

A következő útvonalat érdemes bejárnunk Larnacában – akár gyalog, de a távolságok miatt talán érdemes autóba ülni.

Larnaka  látnivalók

Larnaka látnivalók – Fotó: Pixabay

Kítion
Kezdjük túránkat Kítionban, amely elsősorban régészeti lelőhelyéről híres. A Larnaca Régészeti Múzeumtól található 500m-re az ősi királyváros, melyet a 13 században a mükénéi görögök alapítottak. Kítion ókori emlékek lelőhelye; az ásatások hatalmas ciklopi falakat tártak fel, melyek templomok alapjai voltak. Rengeteg ékszert és egyéb használati tárgyakat találtak még az ásatások során, amelyek ma a múzeumban vannak kiállítva. A korai borkultúra emlékeit – borosbögréket – is találták a szigeten. Zárójelben jegyzem meg, hogy a mai napig fontos nedű a bor Cipruson, a helyeik a Commandaria borra esküsznek.

Larnacai Körzeti Régészeti Múzeum
A következő megállóhely, a Larnacai Körzeti Régészeti Múzeum (görögül: Lárnaka Eparkhiakó Mouseío), ahol különleges régészeti anyagot tekinthetünk meg a neolitikum, azaz az újkőkor időszakától a római korig. Az első teremben női torzók és terrakotta figurák gyűjteménye látható. A következő teremben Kítionból és Livhadia-ból származó cserépedényeket és mükénéi vázákat, valamint ékszereket csodálhatunk meg.

Pierides Alapítvány Régészeti Múzeum
A múzeumot 1839-ban alapította Demetrios Pierides ciprióta tudós és archeológus, mely 2500 különleges régészeti leletnek ad otthont. Ókori, középkori, bizánci és kortárs műtárgyak is megtalálhatóak itt – híresek az üvegtárgyai, cserépedényei és régi térképei. A múzeum címe: Zinonos Kitieos, 4; Lárnaka.

Larnaca kikötő
Larnaca yachkikötőjét szintén érdemes felkeresni, elsősorban a szebbnél-szebb yachtok miatt – a világ szinte minden pontjáról láthatunk itt hajókat, valamint a kikötő mellett található pálmafákkal szegélyzett sétányról megcsodálhatjuk a különleges hajókat. A forró napsugarak elől egy kis árnyékot biztosítanak a partmenti tavernák napernyői, ahol ouzot kortyolgatva eldönthetjük, hogy mit is rendeljünk a finomabbnál-finomabb ciprusi ételkülönlegességekből.

Larnaca kikötője

Larnaca kikötője – Fotó: Pixabay

Finikoúdes
Finikoúdes nem más, mint Larnaca híres pálmafákkal szegélyzett sétánya, ahol számtalan étterem, bár, taverna, kávézó várja a látogatókat. Larnaca óvárosában a stranddal párhuzamosan fut a sétány, ahol megnézhetjük a híres hadvezér Kimón szobrát is, aki a perzsák elleni harcokban itt vesztette életét.

Larnaca sétálóutcája

Larnaca sétálóutcája – Fotó: Pixabay

Nagymecset – Djámi Kebír
A sétány után vegyünk utunkat a Nagymecset felé, mely a tengerparti erőd mellett fekszik. A 16. százazban épült és a helyi muszlimok még a mai napig ide járnak imádkozni.

Larnaca tengerparti erőd
Larnaca erőd a tengerparton található, melynek épületét 1625-ben az oszmánok kezdték el építeni. Egészen a 20. század elejéig – a brit fennhatóság alatt – börtönként és kivégzőhelyként használták. Ma, a Larnacai Középkori Múzeumnak ad otthont, ahol régi hadieszközök láthatók, megnézhetjük még a hátborzongató kivégzőtermet is. Kitionból származó régészeti leleteket is kiállítanak itt. Körbesétálhatunk az erődfalon, csodálatos kilátás nyílik innen a tengerre. Gyakran felcsapnak a tenger hullámai ide, így bokáig érő vízben járkálhatunk. “Megfázni” biztosan nem fogunk!

Larnaka tengerparti erődje

Larnaka tengerparti erődje – Fotó: Pixabay

Szent Lázár templom
Görögül Áyios Lázaros szintén figyelemre méltó, ezt a templomot mindenképpen látni kell, ha Larnacában járunk. VI. Leó császár építtette a templomot a 9. században. Larnaca védőszentje, korábbi püspöke Szent Lázár élt itt 30 évig, testét is itt találták meg 890-ben. Maradványait azonban Marseillesbe vitték, így ma már csak az üres szarkofágot láthatjuk. Szent Lázár ikont az ortodox húsvét idején körbeviszik Larnaca utcáin.

Szent Lázár templom

Szent Lázár templom – Fotó: Pixabay

Ayía Phaneroméni templom
A következő templom, amelyet szintén érdemes megnéznünk, az Ayía Phaneroméni templom. A legenda szerint, ha háromszor körbejárjuk a templomot, akkor minden betegségből kigyógyulunk. A ruhánkból pedig egy apró darabot a templomnál kell hagynunk. A templom egyébként két sziklába várt sírhely mellett található, amelyek Krisztus előtt 80-ból származnak.

Larnaca Természettudományi Múzeum
A Larnaca Természettudományi Múzeum viszonylag kicsi és egy szép parkban található. Madarak, rovarok és egyéb állatok vannak itt kiállítva.

Túránkat ezután a larnakai könyvtár szép, árnyas parkjában fejezhetjük be.
Ami nem szerepelt a larnacai túraútvonalban, de érdemes megnézni:

Hala Sultan Tekke mecset
Itt található a sírhelye Umm Haramnak, a próféta nagynénjének. A mecset, a mai napig a muzulmánok egyik legfontosabb zarándokhelye Mekka és Kairó után. Az arabok ciprus elleni hadjárata idején járt Cipruson és ekkor szenvedett halálos balesetet, sírhelye fölé 1760-ban emeltek kupolát.

Hala Sultan Tekke mecset

Hala Sultan Tekke mecset – Fotó: Pixabay

Hala Sultan Tekke mecset melletti sóstó
A mecset melleti sóstót szintén látni kell, ha a városban járunk. Különösen tavasszal nyújt csodálatos látványt, mert a flamingók ekkor költenek a pálmafákkal övezett sóstónál.

Kamares
A Kamares 17. századi vízvezeték a Limassol felé vezető úton található, érdekessége, hogy boltívei nem egyformák. Egészen 1939-ig használatban volt.

Kamares akvadukt

Kamares akvadukt – Fotó: Pixabay