Autóbérlés kedvezményesen online

Kirándulások

Kirándulások Larnacából

Ha Larnacában járunk a városon kívül érdemes felfedezni a város környékét is. Könnyen eljuthatunk Larnaca városából a környékbeli ciprusi falvakba és városokba, amelyek számtalan látnivalót rejtenek.

Choirokoitia

14847884844_7c0ec5e6c7_z

32 km-re fekszik Larnacától Choirokoitia, a Világörökség részét képező (1998 óta) kőkorszaki település, melynek történelme Kr.e. 7000-re nyúlik vissza. Már 1934 óta folynak itt ásatások, de még rengeteg régészeti leletet rejt. Bejárhatjuk a fallal védett települést és annak kör alakú házait, valamint megnézhetjük a sírokat is. Négy méhkas alakú kőből és sárból épült kunyhót is feltártak itt, amelyek bepillantást nyújtanak a kőkorszaki emberek életébe.

Április 1-től augusztus 30-ig naponta látogatható reggel 9 órától este 19.30-ig, szeptember 1-től március 31-ig pedig reggel 9 órától délután 17 óráig. A belépő kb. 1 euró. A Lemesos-Lefkosia autópálya mellett található.

Angeloktisti templom

342394760_4020835e76_z

Larnacától nyugatra 7km-re fekszik Kitiben. A templom egy 11. századi kora keresztény bazilika romjaira épült és érdekessége, hogy egy olyan 6. századi, Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló mozaikot rejt, melyhez hasonló jelentőségű csak Ravennában és a Sínai-hegyen található. A bizánci templom neve azt jelenti, hogy “angyalok építették”, tényleg csodálatos, érdemes megnézni, ha erre járunk.

A templom naponta nyitva tart reggel 8-tól délig, majd újra kinyit délután 14 és 16 óra között. Nincs belépődíj.

Lefkara

494797012_e2db2cb4e3_z

Lefkara egy festői falu 40km-re Larnacától és 8km-re Skarinou-tól, a Lefkosia-Lemesos út közelében.

Elsősorban a csipkéiről, hímzésről és ezüstművességéről híres, ennek tiszteletére egy Csipke- és Ezüstműves múzeumot is nyitottak a kis faluban. A legenda szerint még maga Leonardo da Vinci is járt itt és annyira megtetszettek neki az itteni csipketerítők, hogy vásárolt is egy oltárterítőt, melyet később a Milánói dómnak ajándékozott. Lefkara egyébként egy kápolnával – csodálatos 13.sz-i ezüst kereszt látható itt – és egy szép templommal is büszkélkedhet.

A múzeum hétfőtől csütörtökig reggel 9.30-től délután 16 óráig tart nyitva, pénteken 10-16 óra között; vasárnap nem látogatható.

Skarinou

Ha Lefkarában járunk, akkor mindenképpen “ruccanjunk át” Skarinou faluba (csak 8km-re fekszik tőle), hiszen itt található a Fatsa azaz ciprusi viaszmúzeum, ahol megnézhetjük a Brit-, Ottomán birodalom prominens személyiségeinek viasz szobrát.

Stavrovouni kolostor

459020151_a94d0a9d0e_z

Lefkara falutól délnyugatra fekszik a kolostor, melyet a legenda szerint Szent Heléna (másnéven Szent Ilona), Nagy Konstantin császár édesanyja alapította a negyedik században. Egy hegytetőn fekszik, 750m-es magassában, ahová csak férfiak léphetnek be és ők is csak külön engedéllyel. Szabályaik hasonlóak a görögországi athos hegyi kolostoréhoz. Agia Varva kolostor viszont látogatható nők által is. Az itt élő szerzetesek híresek ikonfestészetükről és természetesen a csodálatos ikonjaikról.

A kolostorokban és más ciprusi templomokban a fényképezőgép és videókamera használata szigorúan tilos.

Dipotamos szamár farm

Ha gyerekekkel utazunk, akkor ezt a farmot nem szabad kihagyni, szerintem a nagyok sem fognak itt unatkozni. Lefkara és Skarinou falvak között fekszik félúton a Dipotamos szamár farm. Nemcsak szamaragolhatunk itt, de szedhetünk oliva bogyót és kipróbálhatjuk a sajtolást is. Utána pedig megkóstolhatjuk milyen az olívaolajas kenyér egy kis citrommal és sóval. Friss gyümölcsöket is szedhetünk a farmon és ha megéhezünk még egy finom ciprusi grillételt is elfogyaszthatunk az étteremben.

A belépő 5 euró/fő, ha szeretnénk a farm éttermében vacsorázni, az 10 euró személyenként.

Kirándulások Larnacából Larnaca strandok

8728099715_a6e1ce350f_z